Vereniging Vrienden van De Mantelmeeuw.

Open dag 19 september

Open dag wegens 15 jaar hospice De Mantelmeeuw. Zaterdag 19 september.

Met als thema: “van betekenis tot het einde”.

Wat voor iemand van betekenis is in het leven kan heel verschillend zijn. Hoe je geleefd hebt en je kijk op het leven wat nog voor je ligt (lang of kort) is hierop van invloed. Door hierover te spreken met mensen in je omgeving  laat je weten wat voor jou van betekenis is. Daarbij is het aan een ieder hoeveel en wat je wilt delen. Anderen om je heen kunnen dan van betekenis zijn op de momenten dat je dit nodig hebt doordat ze op de hoogte zijn van je wensen.

Verschillende activiteiten tijdens de Open dag zullen in meer of mindere mate een relatie hebben met dit thema.

Om 11 uur zal de dag op bijzondere wijze geopend worden door onze ambassadeur burgemeester Victor Molkenboer.

U bent van harte welkom tussen 11 en 16 uur voor een kopje koffie/thee met wat lekkers of een drankje. De gehele dag vinden er verschillende activiteiten plaats. Voor de tijdstippen en locaties op het erf leest u hieronder het definitieve programma.

Op de oprit naast het hospice zullen er een aantal kramen staan:

* Boekhandel Libris met mooie, bijzondere en interessante boeken rond thema.

* Het netwerk Informele organisaties in Woerden met informatie over de aangesloten vrijwilligersorganisaties waar men een beroep op kan doen bij verschillende ondersteuningsvragen. Van betekenis zijn voor een ander is vaak wat mensen beweegt die werkzaam zijn bij deze organisaties.

* Stichting de Regenboogboom die kinderen van 0 tot 100 jaar laat ontdekken hoe ze zelf de kracht in zich hebben een gevoel van veiligheid en vrijheid te kunnen scheppen in tijden dat het moeilijk is of bij ziekte. Zie ook regenboogboom.nl

* Inloophuis Leven met kanker, een ontspannen ontmoetingsplaats in Woerden voor mensen die leven met kanker en hun naasten.

* Stichting de Mantelmeeuw, onze eigen kraam met informatie en verkoop bundel ‘Laatste Zwaai’ van Trudy ten Have.

In de schuur welke is omgebouwd tot een intiem klein theater:

* Vertoning van de film rond het hospice gemaakt in 2010 door Olaf Schuur en eerder te zien geweest op onze vorige open dag en nog steeds actueel. Om 11.15 uur en 14.30 uur.

* Voordrachten uit de bundel ‘Laatste zwaai’ door de auteur zelf, Trudy ten Have. Om 12.15 uur en 15.15 uur.

Doorlopend in de tuin rond het hospice:

* De gedichtenboom met Maartje van den Bosch: “Om mijn poëzie op een speelse wijze aan de man te brengen,  transformeer ik tijdens de open dag de catalpa boom tot ‘dromenboom’.

Allerlei voorwerpen die ik er in hang, verwijzen naar mijn gedichten. De bezoeker mag iets aanwijzen en ik kies er mijn gedicht bij. Het contact dat via de poëzie ontstaat met het publiek, is fantastisch.”

* Beeldhouwer Roel Bos laat de betekenis zien van deze kunstvorm en hoe de eigen ideeën en gedachten hun weg vinden in het materiaal.

* De beleving van eten. Eten is meer dan alleen voedsel tot je nemen. Eten is geur, kleur, smaak. Is herinneringen aan vroeger of een dierbaar persoon. Is van betekenis om de dag een beetje te kleuren en ervan te genieten. De kookvrijwilligers van de Mantelmeeuw geven betekenis aan elke maaltijd, hoe klein dit soms ook is en laten dit zien op de Open dag.

Kantoor van het tuinhuis:

* De verhalencirkel. Schuif eens aan en hoor hoe de verhalencirkel een rol kan spelen om erachter te komen wat een ander bezig houdt. De Verhalencirkel is een speels hulpmiddel waarmee je in gesprek kunt gaan over levensvragen. In een 1-op-1 gesprek of in een groep, met iemand die je al langer kent, of iemand die je juist beter wilt leren kennen. Zo kan je erachter komen wat voor de ander van betekenis is en hoe jij van betekenis kan zijn.

* Om 13 uur. Bloemengroetjes maken. Soms is juist dat kleine zo van betekenis. Met hele eenvoudige materialen een klein bloemengroetje maken, wat meegenomen kan worden om aan een dierbare te geven of om zelf van te genieten. Bloemen spelen ook altijd een rol van betekenis binnen het Hospice.

Vergaderzaal van het tuinhuis:

* Expositie schilderijen gemaakt door gasten van het Inloophuis Leven met kanker onder leiding van het atelierteam, bestaand uit 3 beeldend kunstenaars.

* Begeleidende muziek door diverse muzikanten, waarbij u even lekker kunt neerstrijken met een kopje koffie. Margriet Sijm op de trekharmonica en Henk Binnendijk op de gitaar

Hospice:

Rondleidingen waarbij op een aantal momenten op basis van kleine groepjes en onder begeleiding van een vrijwilliger men de sfeer van het hospice kan proeven. De rondleidingen zijn onder voorbehoud afhankelijk van de situatie in het huis. De privacy van de bewoners zal worden gewaarborgd en heeft prioriteit.

De eerste rondleiding start om 11.30 uur en vervolgens om het uur.

Webdesign and development by Joniisraeli.com